Inzicht #2: Luister met je ogen
- Anthony Geerts
- 9 jul 2024
- 2 minuten om te lezen
Als je begint met leidinggeven, zijn je collega’s op zoek naar de beste manier om met je om te gaan.
Is het veilig om eerlijk te zijn? Ben je betrouwbaar? Of heb je meerdere agenda’s?
Dat zal voor een belangrijk deel bepalen of je collega’s open naar je durven zijn. Maar naast je houding, speelt er iets anders mee.
Als je begint met leidinggeven aan een team, wordt je onderdeel van de historie ervan.
In het verleden zijn er misschien slechte ervaringen geweest met bezuinigingen, fusies, financiën, communicatie of ongewenst gedrag. Maar hoe beïnvloed dit hun houding naar jou?
Als je een team gaat leiden met een pijnlijk verleden, willen ze een herhaling vermijden (en terecht). Dus zullen ze iets meer op hun hoede zijn bij je en soms wat afstandelijk. Zelfs als je integer bent. Dat is niets persoonlijks, maar een simpel gevolg van eerdere gebeurtenissen.
Daarom geef ik je nu een tip die mij al vaak heeft geholpen:
Luister met je ogen.
Wat bedoel ik daarmee?
We zijn zo gewend om aandacht te geven aan taal. Dus luisteren we vaak naar de woorden die we horen én reageren we vervolgens met nog meer woorden.
Als je goed wil luisteren, oefen je dan in het kijken als je interactie met collega's hebt.
Mensen communiceren met hun hele lijf, dus kijk hoe het lijf zich gedraagt in jullie contact.
Gebruikt iemand veel bewegingen of weinig? Heeft je collega een gespannen of ontspannen lichaamshouding als hij antwoordt?
En vooral: is de lichaamshouding consistent bij het soort antwoord dat gegeven wordt, of niet? Gebruikt iemand bijv. weinig emotionele expressie in het gezicht als hij zegt heel blij te zijn met een nieuwe functie?
Dat is een signaal dat er meer gezegd kan worden, dan er gesproken wordt.
Maar moet je dan ook een psycholoog zijn als je leidinggeeft?
Gelukkig niet. Er is maar één simpele actie nodig.
Je hoeft alleen terug te geven wat je ziet en aan hén te vragen wat dit kan betekenen. Bijv.: “Ik zie dat je veel wegkijkt als je over dit onderwerp spreekt, wat betekent dit denk je?”
Hou er rekening mee dat het kwetsbaar voelt als iemand je zo bevraagt. Mensen kunnen zich “betrapt” voelen. Dus creëer een veilige omgeving, bij voorkeur in een individueel gesprek.
Je collega teruggeven wat je ziet, geeft hem de kans zich verder open te stellen naar je.
Soms zijn er meerdere kansen nodig om openheid te creëren. Heb geduld.
Want zonder openheid, verlies je verbinding. En zonder verbinding verlies je je collega's. Iets wat je je in deze arbeidsmarkt niet kan permitteren.
Comments