top of page
Zoeken

Inzicht #3:Zó draag je verantwoordelijkheid voor je teamprestaties


Leiderschap gaat over een nieuwe vorm van verantwoordelijkheid, waar je niet bij stilstaat als je start. Voorheen was je in een uitvoerende functie gewend om alleen verantwoordelijk te zijn voor je eigen takenpakket. Natuurlijk stond je klaar om je collega’s te ondersteunen, maar je was niet verantwoordelijk voor hun prestaties. Dat wordt nu anders. 


Leidinggeven gaat namelijk over het leiden van anderen naar een gezamenlijk doel. Om dit doel te bereiken, zijn er bepaalde teamprestaties nodig. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen tot die prestaties komt. Maar hoe doe je dat? 


Een effectieve manier om dit te bereiken is coachend leiderschap. Daar bedoel ik mee dat je in staat bent om niet alleen taken aan je team te geven, maar ze ook begeleidt bij de uitvoer van die taken. Die begeleiding kan op drie manieren; adviseren, coachen en kaderen. 



🎗 Adviseren

Vanwege jouw ervaringsjaren in het vak weet je precies hoe je de taken uitvoert die je van je collega’s verlangt. Zo ben je in staat om mee te denken vanuit de uitvoer. Adviserende begeleiding geef je als collega’s inhoudelijke kennis of ervaring missen. 



🎗 Coachen

Deze vorm bied je aan collega’s die vastlopen in functioneren, ondanks dat ze de benodigde kennis of ervaring hebben. Meestal is er dan sprake van een persoonlijke blokkade. Hierbij kun je denken aan moeite met het stellen van prioriteiten, grenzen bewaken of te hoge eisen aan zichzelf stellen. 


In vergelijking met adviserende begeleiding ben je bij deze vorm zelf nauwelijks aan het woord. Je stelt vragen, luistert en vat samen. Het doel van deze begeleiding is het zelfinzicht van je collega te vergroten. Zodat je samen kleine stappen in de juiste richting kunt formuleren. 



🎗 Kaderen

Tenslotte kader je waar nodig. Als collega's niet tot prestaties komen, spreek dan een helder verbeterplan af met daarin het soort support dat je collega kan verwachten. Maar stem ook de termijn af waarbinnen je verbetering verwacht en hoe de samenwerking eruit ziet als verbetering niet haalbaar is.


Soms kan kaderen persoonlijk voelen. Wat hierbij helpt is om prestaties te bespreken vanuit jullie gezamenlijke missie, bijvoorbeeld de beste klantervaring of de beste zorg voor de cliënten. Dat is wat jullie beiden willen, dus jullie prestaties zijn in dienst van dit doel. De klant/cliënt heeft jullie prestaties nodig.


Als je leidinggeeft is het niet gek dat je soms zoekende bent naar de juiste vorm van begeleiding. Ga ik adviseren, coachen of kaderen? Als je twijfelt, stel jezelf dan deze vraag: “Wat voor leidinggevende zou ik zelf het liefst hebben gehad op dit moment?” 


Wees die leider. 








 
 
 

Comentaris


bottom of page