top of page
Zoeken

Inzicht #1: Leiderschap heeft héél weinig te maken met je vak

Bijgewerkt op: 17 jan

3 verassende inzichten die ik zó graag had gehad toen ik als leidinggevende begon.


De komende tijd post ik een serie van 3 verassende inzichten die je meestal niet hoort als je begint met leidinggeven, vandaag: 


# 1 Leiderschap heeft héél weinig te maken met je vak


Je mag je eerste stap als leidinggevende meestal zetten, omdat je het vertrouwen hebt gewonnen van je organisatie. Ze zien dat je vakbekwaam bent en verwachten dat je anderen hierin kunt meenemen. Maar is dat genoeg?


Ik kreeg eind 2016 het vertrouwen om als meewerkend teamleider te starten. Ik startte puur vanuit mijn vakmanschap als hulpverlener en mijn intuïtie. Maar leiderschap is een vak apart. 


Want wat doe je als een collega zich ziek meldt en je vermoedt dat er iets anders speelt? Wat doe je als een klant een klacht indient over ongewenst gedrag van een collega, hoe stel jij je op naar je collega? Wat doe je als je team moeite heeft met het bestuur? Je hebt verantwoordelijkheden naar beide, maar welke positie neem jij in? 


Dit zijn zomaar een aantal situaties die je kunnen overvallen. Je kennis over het werkveld is niet genoeg om je hierop voor te bereiden. Leiderschap vraagt om nieuwe kennis. 


Die kennis krijg je door scholing, maar vooral door begeleid te worden in de praktijk. Ik heb zelf het meest gehad aan coaching van meer ervaren leiders, maar een externe coach, supervisor of intervisiegroep kan ook helpen. Waarom deze begeleiding zo belangrijk is? 


Als leidinggevende ontstaat er een stroomversnelling in je leerproces. Je leert niet alleen bedrijfskundige processen beheersen, maar je zult ook op persoonlijk vlak moeten ontwikkelen. Het eerste is vooral kennis, het tweede ervaring. De nadruk ligt vaak op het eerste, maar het tweede is onmisbaar. 


Zonder persoonlijke ontwikkeling ben je emotioneel niet volwassen genoeg om om te gaan met de invloed die je nu hebt. De leiders die hier geen aandacht aan besteden, creëren de grootste ellende in organisaties; manipulatie, ongelijkheid en angst kom je al snel tegen. 


Gelukkig kan jij dit allemaal voorkomen, op één voorwaarde;


Als je het vertrouwen krijgt om als leidinggevende te starten, stel dan scholing én begeleiding in de praktijk als voorwaarde. Dat scheelt jou, je team én de organisatie een hoop problemen. 


Is je voormalige vakbekwaamheid dan nog wel nuttig?


Jazeker. Hiermee kun je je namelijk verplaatsen in de belevingswereld van je collega’s. Als jij iets van ze vraagt, dan snap je wat deze prestatie hen zal kosten. Daarmee kun je goed inschatten of jouw verwachtingen van je team realistisch zijn. Dat is voor je collega’s heel prettig om te weten. 


Kort gezegd is jouw vakbekwaamheid een essentiële skill om organisatiedoelen te verbinden met de werkpraktijk. De rest van je leiderschap vraagt je om op de duikplank van je ontwikkeling te gaan staan en te springen. 




 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page