top of page
Zoeken

Zo vind je het goud in jou

Bijgewerkt op: 26 mrt.

“We leven in de wereld van schijn. Schijn om te voldoen aan de verwachtingen van anderen; van onze omgeving en de maatschappij. Ten diepste worden we daar ongelukkig van. Want onder die schijn wacht de ziel, die smacht om gezien te worden en tot uiting te komen.”



Vorige week was ik te gast bij een gesprek tussen Prof. Mattias Desmet en Jorn Luka. Er werd door enkelen een maatschappijkritisch betoog verwacht, maar de inhoud was hoopvol en gericht op de individuele ontwikkeling die we als collectief te maken hebben. “Als je je nu zorgen maakt dat de ontwikkelingen in de samenleving je vrijheden steeds verder afnemen, dan heb je het niet over echte vrijheid. Echte vrijheid kan niemand je afnemen.”


De vrijheid waar Desmet aan refereert is de vrijheid van de schijnwereld waarin we leven. De wereld van moeten, presteren en "kijk-mij". De schijnwereld drijft ons steeds verder de verkeerde richting op. Maar het aankijken van je eigen schijn en vervolgens ruimte geven aan wat er vanbinnen bij je leeft, dat maakt werkelijk vrij.


Als je voelt dat je iets te doen hebt, iets te creëren hebt, iets te zeggen hebt en het vervolgens ook gaat doen, dát is vrijheid. Zonder te wachten op goedkeuring van anderen, maar voluit delen wat er gedeeld wíl worden.


Maar stilstaan bij de schijn in jou kan spannend zijn. Eng zelfs. Vaak is het iets waar we lang voor zijn weggelopen óf iets wat bij ons is gaan horen. Je ziet de schijnwereld overal om je heen, waardoor het je vaak niet meer opvalt.


Totdat je iemand ontmoet die zichzelf écht is, die zich niet wenselijk gedraagt, maar respectvol laat zien wie hij of zij écht is, dan wordt je weer herinnerd aan de schijn in jou. En ergens voel je een verlangen naar authenticiteit. Dit verlangen komt uit je ziel, die zoveel heeft te geven en zo graag wil delen. Als je dit verlangen volgt, vind je het pad naar echte vrijheid.


Ik ben oprecht dankbaar voor leiders als Mattias Desmet, zij wijzen ons richting het goud van de ziel. Ze inspireren mij om voluit te blijven coachen en anderen te begeleiden bij het vinden van het goud in hen. Ben jij ook klaar met het verantwoorden van je status en prestaties? Wil je ook in vrijheid en ontspanning gaan leven en werken? Ik sta voor je klaar om je te begeleiden bij die transitie.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page