top of page
Zoeken

Hoe je nooit meer last hebt van Sunday Blues

Sunday Blues. Ook voor managers een bekend fenomeen. In verschillende onderzoeken naar werkstress zegt het merendeel van de ondervraagden verhoogde spanning te ervaren op zondagavond. Gelukkig kun je tegenwoordig allerlei tips vinden om zo goed mogelijk met die spanning om te gaan, zodat je maandag weer fris aan je werkweek start. Maar waarom leren om ermee om te gaan als je ze nooit meer hoeft te voelen?

 

Je herkent het vast wel. Het is zondag en je hebt ’s avonds vrijgehouden om rustig op de bank te gaan genieten van een goed boek. Je hebt wat lekkers op tafel gezet en op de achtergrond speelt zachtjes een van je Spotify-lijsten. De ideale setting om relaxed je weekend af te sluiten. Maar tijdens het lezen merk je dat je je focus verliest. Je ogen dwalen af van de tekst. Je denkt niet eens per se aan iets specifieks, maar je voelt ongemak. Je besluit je vast te bijten in je boek, maar je voelt steeds meer spanning. Je gedachten gaan naar hoe je werkweek eruit komt te zien en je voelt je onzeker worden over de uitkomst van komende week. Lezen lukt niet meer.  

 

Arbeidsdeskundigen en psychologen hebben tal van manieren voorgesteld hoe je met deze spanning om kunt gaan. Misschien heb je al wat tips geprobeerd, zoals: minder lang uitslapen, zodat het controlecentrum in je brein niet wordt verstoord. Of als je die spanning voelt, probeer je jezelf niet af te leiden, maar geef je er erkenning aan. Of je maakt zondagavond een planning voor komende week, zodat je voorbereid bent op wat er in de nieuwe werkweek komen gaat. Als de spanning toch blijft terugkeren is er misschien iets anders aan de hand. Dan zou het probleem dieper kunnen zitten en heb je tot nu toe alleen de symptomen bestreden.

 

Wist je dat spanning geen onzichtbare gevoelens zijn, maar letterlijk elektrische spanning is dat zich door je zenuwen beweegt? Dat betekent dus dat waar je je zorgen over maakt, letterlijk spanning creëert in je lijf. Logisch dat je hier last van hebt. Dus ontstaat de vraag: waar maak je je zorgen over op zondagavond?

 

Misschien denk je dat het te maken heeft met de hoge werkdruk, het team wat niet lekker draait of de begroting die je maar niet sluitend krijgt. Maar dat is niet de reden. De reden dat je spanning voelt is niet je werksituatie. De reden dat je spanning voelt is hoe JIJ je verhoudt tot die werksituatie.

 

Dat zit zo: in de eerste plaats maken mensen zich zorgen over zichzelf. Ze zijn met hun eigen belangen bezig. Dat is ook niet erg, zo hebben we de laatste millennia kunnen overleven. Om in de moderne wereld te overleven hebben we onszelf aangeleerd om in contact met anderen een bepaalde versie van onszelf te laten zien, waarmee we op dat moment het beste presteren. Deze versie wisselt per situatie. Ga maar na, op je werk gedraag je je waarschijnlijk anders dan op visite bij je familie.

 

Op je werk wil je dat de versie die jij daarvoor hebt ontworpen zo goed mogelijk blijft presteren. Door bijv. op tijd te verschijnen, laat je betrouwbaarheid zien. Door je afspraken na te komen laat je loyaliteit zien. Dit zijn bij elke organisatie gewenste eigenschappen, waardoor de kans toeneemt op positieve feedback en baanbehoud. Daarmee kun je je hypotheek betalen en dus overleven.

 

Het kan dus zijn dat je spanning opbouwt omdat jouw versie – hoe jij jezelf verhoudt tot je werk - gevaar loopt. Dan is zondagavond waarschijnlijk niet het enige moment waarop je die spanning voelt. Misschien merk je het ook voordat je naar een teamvergadering gaat of in gesprek gaat met die “lastige” collega.

Gedurende de hele week maak je je zorgen of het je weer zal lukken om bijv. betrouwbaar, efficiënt, loyaal, daadkrachtig, vriendelijk, sociaal of inspirerend te zijn. Omdat je niet goed kunt inschatten hoe de werkweek zal verlopen, blijft spanning ontstaan. Daarom hebben andere adviezen over het omgaan met Sunday Blues je niet geholpen.

 

Maar wat als je die versie van jezelf niet meer hoeft te verdedigen aan de buitenwereld? Wat als je niet meer afhankelijk bent van de prestaties van komende week om te voldoen aan wie jij wil zijn?

 

Als je niet meer aan anderen hoeft te bewijzen dat je die goed presterende manager bent, dan zou je helemaal ontspannen je werkweek ingaan.

 

Wat als er een manier is om te voorkomen dat die spanning überhaupt ontstaat? Zodat je geen spanning meer hoeft te “managen”, maar echt kan genieten van dat mooie boek op zondagavond. Dan wordt zondagavond net zo relaxed als vrijdagmiddag. Dan voelt elke werkdag als vrijdagmiddag.

 

In het programma CEO of ME ontdek hoe je je op een helpende manier tot anderen verhoudt, zonder dat je dit continu hoeft te bewijzen. Je ontdekt hoe je definitief verandert naar een versie van jezelf die zorgeloos het werk beleeft. Hierdoor heb jij weer de leiding over wat je doet op zondagavond én de rest van de week. Je wordt CEO of ME.

 

Wil jij ook relaxed blijven in een hectische werkomgeving? Het enige wat je hoeft te doen is hier te klikken en dan kijken we hoe we jou kunnen helpen.

 


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page